pixel

All-on-4 u odnosu na klasične implantate

All-on-4 koncept inovacija je modernog doba koja je pomaknula granice implantologije. Što nam je novoga i boljeg donio u odnosu na klasičnu implantologiju te koje su njegove prednosti, objašnjavamo u današnjem blogu. All-on-4 u odnosu na klasične implantate ima veliku prednost za bezube i gotovo bezube pacijente.

Povijest zubnih implantata

 

Ljudi su od davnina nastojali nadoknaditi izgubljene zube pa su se snalazili na razne načine. Pronađeni su arhetipovi, pratipovi zubnih implantata za koje se smatra da su stari oko 4000 godina. Riječ je o izrezbarenim bambusovim klinovima koji su bili korišteni kao nadomjesci za zube u Kini oko 2000 godina prije Krista.

U starom Egiptu otkriveni su ostaci egipatskog kralja koji datiraju iz 1000. godine prije Krista. Pronađeni su bakreni klinovi zabijeni u čeljusnu kost, a namjena im je bila nadomještanje izgubljenih zuba. Kod Maja su otkriveni kameni implantati za koje se smatra da su se koristili oko 800. godine nove ere. Kasniji nalazi pokazuju kakvi su zaista bili perfekcionisti jer su stalno usavršavali svoj izum. Godine 1931. jedan je arheološki tim pronašao ljudsku lubanju koja datira iz 600. godine. Tada su umjesto kamena koristili izrezbarene školjke na mjestu izgubljenih zuba.

Prvi moderni implantat

Implantati kakve danas poznajemo pojavili su se 1960-ih, a to možemo zahvaliti jednom čovjeku, profesoru Peru Ingvaru Brånemarku, švedskom ortopedu. On je 1957. godine proučavao zacjeljivanje i regeneraciju kosti. Otkrio je da je bedrena zečja kost srasla s titanskom šipkom. Tada dolazi do spoznaje da metal može srasti s kostima, a da se pritom ne dogodi odbacivanje. Taj je proces nazvao oseointegracijom.

Samo osam godina nakon tog otkrića, 1965. godine testirao je svoju tezu na prvom pacijentu, 34-godišnjem Šveđaninu, Gösti Larssonu iz Göteborga, koji se dobrovoljno javio za ugradnju titanskih zubnih implantata. Živio je punih 40 godina s implantatima sve do svoje smrti – bez ikakvih komplikacija. Tada su implantati pokrenuli pravu revoluciju u stomatologiji. Profesor Brånemark osnovao je tvrtku Nobelpharma, danas poznatiju kao Nobel Biocare. Znate li da je u SAD-u Uprava za hranu i lijekove odobrila upotrebu titanskih zubnih implantata tek 1982. godine? Odluka je donesena na temelju raznih studija, a to samo potvrđuje koliko su zubni implantati sigurni.

Povijest All-on-4 koncepta

Osim 1957. i 1965. godine, i 1998. je godina upisana zlatnim slovima u povijest stomatologije, a odnosi se osobito na granu implantologije. Stvoren je koncept All-On-4 u suradnji s već proslavljenom tvrtkom Nobel Biocare, a njegov je idejni tvorac portugalski stomatolog Paulo Malo. On je htio riješiti problem potpune bezubosti brzim, fiksnim i trajnim rješenjem, uz izbjegavanje skupih zahvata poput dizanja sinusa i augmentacije kosti, koji bitno produžuju i poskupljuju terapiju. To je pomoću All-on-4 koncepta u potpunosti i uspio.

Po čemu je poseban All-on-4 u odnosu na klasične implantate?

All-on-4 je implanto-protetski koncept u kojem se koriste zubni implantati za nadoknadu zubi kod potpuno bezubih ili gotovo bezubih pacijenata. No, implantate ne ugrađujemo na standardni način niti čekamo da prođe 3-6 mjeseci oseointegracije kako bismo ih mogli opteretiti protetskim radom.

Kod ovog se postupka ugrađuju samo 4 implantata za nadoknadu svih zubi, a potrebno je prethodno izvaditi sve preostale zube. Dva se implantata ugrađuju u prednji dio čeljusti, a sa stražnje strane po jedan i to pod određenim kutom:
• kako bismo izbjegli spuštene sinuse i podizanje sinusa u gornjoj čeljusti
• kako bismo izbjegli živac u donjoj čeljusti.

Na tako postavljene zubne implantate možemo odmah postaviti nadogradnje (multiunite) te na njih zubni most kao privremeno rješenje. U odnosu na standardne zubne mostove koji se cementiraju na implantate, ovdje se mostovi vidaju na vijak te ih je u slučaju puknuća vrlo lako skinuti i reparirati.

I ovdje se čeka 3-6 mjeseci da se implantati povežu s kosti. Zahvaljujući postupku trenutačnog, tj. imedijatnog opterećenja implantata, na njih je isti dan nakon ugradnje moguće postaviti privremeni most koji zadovoljava funkciju i estetiku.

Kada je primarna stabilnost implantata dobra, ponekad se to može raditi i kod klasične implantologije te se također postavlja privremeni zub. No, kod All-on-4 zahvata to je standardni protokol i razlog zbog kojeg bezubi pacijenti u roku 24 sata dobivaju fiksno funkcionalno-estetsko rješenje.

Prednosti – All-on-4 u odnosu na klasične implantate

 

○ Fiksni zubi u roku od 24 sata.
○ Izbjegavaju se postupci podizanja sinusa i presađivanje kosti.
○ Trenutačna funkcionalnost zubnog mosta.
○ Pacijenti imaju osjećaj kao da jedu prirodnim zubima.
○ Vrlo visoki postotak uspješnosti, čak 98%.
○ Trenutačno opterećenje implantata.
○ U konačnici povoljnije rješenje od totalne rekonstrukcije čeljusti na tradicionalan način.
○ U slučaju oštećenja mosta, jednostavno se skida i lako reparira isti dan.

Ako Vas muči bezubost, a želite imati fiksne zube u kratkom roku, posjetite nas na pregledu kako bismo ustanovili jeste li kandidat za All-on-4, koncept kojim već godinama vraćamo svojim pacijentima osmijeh na lice u jednom danu.