pixel

Ljuskice

Ljuskice su visokoestetski protetski nadomjesci kojima se može korigirati: oblik, položaj, boja ili veličina zuba. Minimalno su invazivno rješenje kojim se može modelirati i kreirati idealan osmijeh. Zbog svojih estetskih svojstava, kao i dokazane biokompatibilnosti i dugoročne predvidljivosti, ljuskice su postale pouzdan protetsko-restaurativni postupak za liječenje zuba.

Tko je kandidat za ljuskice?

 

Ono što prethodi cijelom postupku izrade i cementiranja ljuskica jesu preliminarne konzultacije. Pacijentu se predstavljaju sve raspoložive mogućnosti terapije. Na temelju detaljnog pregleda usne šupljine, analize rendgenskih snimaka i analize lica, daje se prijedlog terapije. Zajedno s pacijentom prolazi se svaka stavka i svaki korak koji je potreban za izvedbu iste.

Keramičke ljuskice mogu se napraviti na svim zubima kojima trebaju prethodno spomenute sitne korekcije. Bitno je da zubi nisu u velikim kompozitnim ispunima i da su vitalni.

 

Kada se ne preporučuju ljuskice?

 

Nasuprot tome, endodontski liječeni zubi koji su strukturalno kompromitirani nisu prikladni kandidati za keramičke ljuskice.

Vrste ljuskica

Iako se ljuskice mogu podijeliti u nekoliko kategorija, u praksi se najučestalije dijele na:

  • keramičke ljuskice
  • kompozitne ljuskice.

Osim što se radi o potpuno različitim materijalima, razlika između keramičkih i kompozitnih ljuskica leži u:

  • estetskim svojstvima
  • dugotrajnosti
  • načinu izrade.

Keramičke ljuskice su svakako estetski superiornije i znatno dugotrajnije. Nisu porozne, za razliku od kompozitnih ljuskica. Upravo zbog navedenog, u Miličić Dentu smo naklonjeniji keramičkim ljuskicama koje u praksi i radimo.

Protokol izrade ljuskica

Čitav postupak koji je potrebno provesti, kako bi pacijent uspješno dobio ljuskice, u potpunosti je bezbolan jer se sve radi pod lokalnom anestezijom. Brušenje zuba za ljuskice je maksimalno poštedno, tj. minimalno invazivno. U prosjeku se brusi do 0,5 mm površine zuba, a samo brušenje se odvija koristeći optička pomagala, bilo da se radi o dentalnim lupama ili mikroskopu, kako bi preparacija bila što poštednija i preciznija.

Nakon brušenja i otiskivanja, bilo klasičnog ili digitalnog, pacijent uvijek dobiva privremene ljuskice s kojima može najnormalnije funkcionirati i obavljati svakodnevne aktivnosti. Pacijentima se obavezno naglasi da je moguća lagana nelagoda u vidu preosjetljivosti zuba.

Obično se rade dvije do tri probe ljuskica prilikom kojih pacijent, uz prisustvo stomatologa i dentalnog tehničara, analizira oblik, veličinu i boju. U završni izgled ljuskica potrebno je uključiti želje pacijenta, ali i savjete i preporuke struke, kako bi se konačan izgled osmijeha u potpunosti uklopio u cjelokupnu sliku.

Današnja stomatologija ipak svoj put traži u skladu, a ne u čistoj simetriji, tako da je od izuzetne važnosti analizirati izgled i karakteristike lica uz izgled osmijeha i pojedinačnih komponenti usne šupljine.

S obzirom na to da se ljuskice adhezivno vežu za zub i s njim čine jednu cjelinu, u principu se ponašaju vrlo slično prirodnom zubu. Brojne studije navode visok ‘životni vijek’ ljuskica, odnosno njihovu dugotrajnost, uz pretpostavku da je svaki korak odrađen prema pravilima struke, a izrazito značajnu ulogu igra i pacijent.

Naime, briga o ljuskicama identična je brizi o vlastitim zubima, a detaljne upute o oralnoj higijeni svaki pacijent dobiva u ordinaciji. To uključuje detaljno objašnjavanje tehnike četkanja uz preporuke korištenja zubnog konca te interdentalnih četkica i obavezne kontrole svakih šest mjeseci.

 

Dr. Iva Jelavić