pixel

Oralna higijena kod djece

ŠTO BISMO TREBALI ZNATI O ORALNOM ZDRAVLJU U TRUDNOĆI?

 

Pažljivo odabrana prehrana još u trudnoći osigurava dovoljno materijala za razvoj organizma i zubi djeteta. Potrebno je osigurati dovoljnu količinu vitamina D, kalcija, fosfora, fluora i ostalih elemenata u redovnoj prehrani majke. Također su važni i redoviti posjeti stomatologu kako bi se riješilo sve što treba sanirati prije nego što majka bude u potpunosti zaokupljena svojom bebom.

Preventivnim postupcima uklanjanja tvrdih i mekih zubnih naslaga, uputama o oralnoj higijeni i vodicama za ispiranje usta, može se smanjiti broj mikroorganizama u usnoj šupljini majke, što znači da će i usna šupljina bebe nakon poroda biti očuvana. Kad se dijete rodi, majka bi se trebala posavjetovati s pedijatrom ili svojim stomatologom kako se provodi oralna higijena kod djece prije nicanja i čim nikne prvi mliječni zubić.

RAZDOBLJE NICANJA PRVIH ZUBA

U dobi od jedne godine dijete već ima nekoliko zuba i u tom razdoblju najčešće nema potrebe za liječenjem pa je prvi odlazak stomatologu tada idealan. Dijete se može upoznati sa stomatološkom ordinacijom, instrumentima, svojim stomatologom te osjetiti kako je to kada stomatolog „gleda“ zube.

Ovaj posjet stomatolog može iskoristiti kako bi procijenio razvija li se pravilno usna šupljina djeteta te za davanje savjeta o oralnoj higijeni.

Oko 5.-6. godine djetetu će iza posljednjeg mliječnog zuba u nizu niknuti prvi trajni kutnjak „šestica“, a istovremeno dolazi do mijene prvih sjekutića. Stomatolog će preporučiti potrebne preventivne metode kao što je preventivno zatvaranje udubina kutnjaka ili lokalna primjena preparata fluorida.

ORALNA HIGIJENA NAŠIH MALIŠANA

 

Četkanje zuba započinje odmah po nicanju prvog zuba. Perite ga vodom, bilo štapićem ili malom gumenom četkom. Vrlo brzo može se uključiti i mala četkica te zubna pasta s malom, ali potrebnom količinom fluorida. Neka pranje zubi bude kroz igru i priču, a roditelji bi svakako trebali nadzirati kvalitetu četkanja zubi sljedećih nekoliko godina.

Uvijek perite svoje zube pred djetetom, budite mu uzor!

Učinite da dijete usvoji četkicu kao dio svog pribora za higijenu, ohrabrite ga i pohvalite njegove napore, ali na kraju mu uvijek vi operite zube.

Kod starije djece potrebno je redovito provjeriti četkaju li zube temeljito.

Četkica za zube osnovno je sredstvo za održavanje oralne higijene. Iako vlakna mogu biti mekana, srednja i tvrda, za djecu je dobro da budu mekana kako bi im četkanje bilo ugodno.

Važno je mijenjati četkicu svaka 3 mjeseca kako bi se zaštitili od bakterija koje se nakupljaju na glavi četkice.

ORALNA HIGIJENA KOD DJECE – ULOGA PASTE ZA ZUBE

Pasta za zube pomoćno je sredstvo za održavanje oralne higijene. Potrebno je koristiti fluoridne zubne paste koje sprječavaju nastanak karijesa. U određenim kritičnim fazama razvoja zuba u čeljusti (od rođenja do 3. godine – traje razvoj trajnih sjekutića i prvih kutnjaka!) potrebno je paziti na količinu paste koju dijete koristi. Gutanjem paste za zube unosi se dodatni fluor koji onda prestaje biti koristan i dovodi do razvoja dentalne fluoroze. Nakon 6. godine rizik od fluoroze je zanemariv, osim za umnjake.

Najbolje je zube prati nakon svakog obroka, a nikako ne bi trebalo izostavljati pranje zubi nakon doručka i prije spavanja. Četkanje zubi treba trajati 3-4 min. Predškolci bi svakako trebali premašiti vrijeme od 1 minute.

Kada pranje zubi postane redovito, važno je da bude i kvalitetno.

KAKO SE PROVODI PRAVILNA ORALNA HIGIJENA KOD DJECE?

 

  Nekoliko je koraka koji nam pomažu u pravilnom četkanju zubi:

  1. Najprije četkamo površine za žvakanje na gornjim zubima, a nakon toga isto treba učiniti i na donjim zubima.
  2. Spojimo zube i peremo vanjske površine zuba s desne strane. Počinjemo s kutnjacima četkajući kružnim pokretima prema sredini.
  3. Sve ponovimo s lijeve strane.
  4. Dolazimo do unutrašnje strane gornjih zuba tako što jako otvorimo usta i četkamo te površine kružnim pokretima.
  5. Isti postupak ponovimo na donjim zubima.

  Na kraju bi bilo dobro samo ispljunuti pastu, a ne ispirati usta vodom. To je preporučljivo zato da zadržimo određenu količinu fluora iz zubne paste u okolišu svojih zuba.

  Posjetite nas s djetetom. Njegov prvi susret sa stomatologom u našoj poliklinici bit će mu ugodno iskustvo.

  Autorica: dr. Ana Davanzo Perestegi