pixel

RTG

RTG odjel sastavni je dio svake moderne dentalne poliklinike koja želi pacijentima pružiti dijagnostiku u sklopu ordinacije. Dentalne RTG snimke u današnje vrijeme predstavljaju neizostavnu dijagnostičku metodu za planiranje gotovo svih stomatoloških pregleda. Na temelju snimaka stomatolog može dobiti cjeloviti uvid u zdravstveno stanje oralne šupljine, usredotočiti se na problematična područja te brže i kvalitetnije planirati terapiju.

RTG snimke rade se:
• tijekom prvog pregleda kako bismo mogli pacijentu objasniti njegov slučaj
• u svrhu planiranja terapije koja obuhvaća razne grane dentalne medicine – endodoncije, oralne kirurgije,
implantologije, ortodoncije
• u svrhu kontrole nakon endodontskog zahvata i ugradnje implantata.

Je li snimanje zubi štetno za zdravlje?

 

Svako snimanje zubi emitira zračenje, no, jačina zračenja, tj. doze zračenja ovise o uređajima koji se koriste u pojedinim stomatološkim poliklinikama i ordinacijama. U današnje vrijeme svaki uređaj koji snima ortopane i CBCT (3D) snimke emitira mnogo manje zračenja u odnosu na nekadašnje standardne RTG uređaje. Tijekom snimanja koriste se zaštitne RTG pregače s olovom kako bi tijelo što manje resorbiralo zračenje.

Nova generacija dijagnostičkih uređaja za snimanje zubi i okolnih struktura, kakvu koristimo i u Poliklinici Miličić Dent, emitiraju minimalne doze zračenja i sigurne su za snimanje i djece.

Trudnicama se ne preporučuje snimanje u prvom tromjesečju.

Što je ortopan i kada se snima? – RTG odjel

 

Poliklinika Miličić Dent raspolaže najsuvremenijim uređajem u svom RTG odjelu, na kojem za potrebe svojih pacijenata snimamo ortopan (ortopantomogram) – 2D snimku zubi gornje i donje čeljusti. To je tzv. panoramska snimka svih zubi. Danas je planiranje stomatološke terapije nezamislivo bez ortopana jer je riječ o osnovnoj dijagnostičkoj snimci.

Jedan je od glavnih sredstava pri uspostavljanju dijagnoze jer nam daje opći uvid u trenutno stanje:
• obiju čeljusti
• zubima
• parodontu
• kosti
• temporomandibularnom zglobu
• sinusima

Za potrebe planiranja implantološke ili zahtjevnije oralno-kirurške terapije neophodan nam je detaljniji uvid u stanje koji možemo dobiti putem RVG i CBCT snimka zubi.

Što je radioviziografija i kada se snima? – RTG odjel

 

Radioviziografija ili RVG je ciljana snimka jednog zuba ili segmenta. Ona nam detaljno prikazuje krunu, vrat i korijen zuba, okolne strukture parodonta te alveolarnu kost. Vrlo brzo se izrađuje, potrebno je tek nekoliko sekundi, a koristimo je kada nam je potrebna detaljna analiza u svrhu postavljanja točne dijagnoze te pravilnog planiranja terapije.
Za snimanje RVG snimke produciraju se minimalne doze zračenja. Omogućava nam maksimalnu preciznost snimke, širu dijagnostiku zbog mogućnosti povećavanja detalja, pojačavanja kontrasta te koloriranja svih struktura. Također, zahvaljujući radioviziografiji, možemo provesti softversku analizu gustoće kosti.

Što je CBCT i kada se snima?

 

CBCT snimka zubi je 3D snimka koja nam, naspram dvodimenzionalnog ortopana, omogućava detaljniji uvid u stanje čeljusti.

Ovdje možemo vidjeti sve tri dimenzije:
• visinu
• širinu
• gustoću kosti.

Za planiranje jednostavnijih zahvata dovoljan je ortopan, no, za planiranje implantološkog zahvata oralni kirurg ili implantolog moraju odrediti gustoću kosti kako bi utvrdili je li kost dostatna i dovoljno čvrsta za ugradnju implantata s predvidivim sigurnim ishodom, a da bi pritom mogućnost pogreške sveli na minimum.

Na temelju ove snimke, implantolog ili oralni kirurg mogu precizno u softveru planirati:
• položaj u koji će ugraditi implantat
• vrstu implantata
• dimenziju implantata.

Najsuvremeniji RTG odjel u Poliklinici Miličić Dent

 

Posjetite li nas na prvom pregledu, za potrebe postavljanja točne dijagnoze uputit ćemo Vas na snimanje zubi. O težini slučaja ovisi vrsta snimanja koje se provodi, a hoće li to biti ortopan, ciljana snimka jednog zuba, CBCT snimka, odlučuju naši stomatolozi.

Naručite se na specijalistički pregled

 

+385 1 20 80 328

info@milicicdent.hr