pixel

Upala parodonta

GINGIVITIS

 

Gingivitis je upala zubnog mesa. Uz karijes, jedno je od najčešćih stanja u ordinaciji dentalne medicine. U preko 90 % slučajeva uzrokuje ga zubni plak tj. nakupina hrane i bakterija na površini zuba te njegovo neredovito uklanjanje zbog nekvalitetne oralne higijene. Primarne mekane naslage s vremenom otvrdnu i više ih nije moguće ukloniti četkanjem kod kuće, već isključivo profesionalnim čišćenjem.

Ostali uzroci gingivitisa mogu biti vezani za:

  • pojedine sistemske bolesti
  • hormonalne promjene npr. u trudnoći.

Simptomi gingivitisa su: krvarenje prilikom četkanja zuba uz metalni okus, krv u slini, oticanje i crvenilo gingive te neugodan zadah.  Gingivitis je uglavnom bezbolno stanje, stoga mnogi pacijenti zanemaruju simptome ili smatraju da će oni proći sami od sebe. Međutim, pravovremenom reakcijom gingivitis je reverzibilno stanje, što znači da je izlječiv u cijelosti. Bitno je već pri pojavi prvih simptoma javiti se u ordinaciju dentalne medicine. Terapija je gingivitisa uzrokovanog plakom eliminacija ili redukcija bakterija. Podrazumijeva potpunu kontrolu plaka, a uključuje higijenske mjere i profesionalno četkanja zuba.

PARODONTITIS

Dugotrajnim zanemarivanjem simptoma gingivitisa upala progredira, širi se ispod razine zubnog mesa, stvara se parodontni džep u kojem se skupljaju ostaci hrane i bakterija te nastaje – parodontitis. Parodontitis je kronična, bakterijska bolest potpornih struktura zuba, a razvija se iz gingivitisa.

Uz već navedene simptome gingvitisa kod parodontitisa uočavamo:

  • povlačenje zubnog mesa i kosti
  • blagu pomičnost zuba
  • gubitak zuba.

Parodontitis je ireverzibilna bolest, odnosno jednom kada se razvije ne može se izlječiti, već se može jedino držati pod kontrolom uz redovite parodontološke obrade. Kao i kod gingivitisa, glavni cilj prilikom liječenja parodontitisa jest eliminacija ili redukcija bakterija. Terapija je podijeljena na higijensku i inicijalnu fazu, koje mogu biti popraćene kirurškom fazom. Liječenje parodontitisa podrazumijeva potpunu kontrolu plaka koja uključuje: higijenske mjere, supragingivno i subgingivno uklanjanje plaka i kamenca te redukciju dubine parodontnih džepova.

Svi zahvati provode se potpuno bezbolno uz primjenu lokalne anestezije , o čemu odlučuje parodontolog ovisno o složenosti situacije. Otprilike 3 mjeseca nakon odrađene prve faze slijedi reevaluacija (recall) na kojoj se procjenjuje uspješnost i daljnji tijek terapije.

 

 

Muči li vas upala parodonta?

 

Pojava otečenih, crvenih desni uz krvarenje pri četkanju zuba prvi su znakovi koji nam ukazuju da je potrebno čim prije javiti se za pregled.

Primijetite li pojavu istih, javite nam se s povjerenjem. Naši će vam parodontolozi odrediti individualiziranu terapiju ovisno o vašoj situaciji.

Dr. Mihovil Šmit