pixel

Dvoumite li se između izbora – zubni implantat ili zubni most?

Zubni implantat ili zubni most – razlika

 

Zubni most je fiksni protetski nadomjestak koji se sastoji od minimalno triju članova, tj. zubnih krunica. Koristi se za nadoknadu, odnosno zamjenu zubnih kruna koje nedostaju.

Zubni implantat ugrađuje se u čeljusnu kost i ima sasvim drugu ulogu. Za razliku od zubne krunice ili zubnog mosta koji zamjenjuju prirodne krune zuba, zubni implantat je titanski vijak koji zamjenjuje korijen zuba. Da bi zamijenio kompletan zub, na njega se nakon procesa oseointegracije (3-6 mjeseci nakon ugradnje implantata), ili u slučaju dobre primarne stabilnosti, treba postaviti nadogradnja (abutment) koja zamjenjuje brušeni bataljak prirodnog zuba. Na nadogradnju se stavlja zubna krunica. Budući da se implantat izrađuje od biokompatibilnog materijala, lako se i čvrsto veže za kost. U optimalnim uvjetima, koji podrazumijevaju redovitu oralnu higijenu i dobro zdravlje, zubni implantati služe nas doživotno. Omogućavaju bezubim i djelomično bezubim pacijentima fiksne zube bez potrebe za brušenjem okolnih zdravih zubi.

Zašto i kada odabrati zubni implantat?

U današnje doba ugradnja implantata predstavlja rutinski zahvat, a sam je proces potpuno bezbolan (pod lokalnom anestezijom), siguran i brz. Za ugradnju jednog implantata iskusnom oralnom kirurgu potrebno je tek nekoliko minuta. Imate li kvalitetnu kost te lijepe i zdrave prirodne zube koji se nalaze uz prazninu gdje je nekoć bio zub, savjetujemo vam ugradnju zubnog implantata jer ćete poštedjeti zube od brušenja i sačuvati kost od daljnjeg povlačenja.

Zubni implantat održava strukturu kosti. Žvačne sile prenose se kroz njega do same kosti pa se na taj način potiče prirodni proces njezinog očuvanja.

zubni_most

Zašto i kada odabrati zubni most?

Ugradnja implantata ne može se izvesti ako na predviđenom mjestu za ugradnju nedostaje kost. U tom slučaju preporučuje se izrada tročlanog mosta, odnosno mosta koji čine tri krunice, a za koji je neophodno izbrusiti dva susjedna zuba čiji bi bataljci služili kao čvrst nosač za most. Ili, ako se svakako želi ugraditi implantat, prethodno se treba napraviti postupak augmentacije kosti, pričekati nekoliko mjeseci da se kost primi te tek onda ugraditi implantat.

Most na prirodnim zubima umjesto ugradnje zubnih implantata preporučujemo u sljedećim situacijama:
• ako treba zamijeniti dotrajali most novim
• ako susjedni zub ima velike ispune ili je oštećen te ga je potrebno zaštititi zubnom krunicom
• ako osoba ne želi odustati od pušenja
• ako osoba ima koštani defekt
• ako osoba ima uznapredovalu parodontozu
• ako zdravstveno stanje osobe nije preporučljivo za ugradnju implantata (osteoporoza i sl.)
• kod osoba mlađih od 18 godina jer čeljust još nije prestala rasti.

Zubni implantat i zubni most – razlika u cijeni

 

Cijena premium zubnog implantata s nadogradnjom i zubnom krunicom veća je od cijene tročlanog zubnog mosta. Ako situacija nalaže da se trebaju napraviti sinus lift (podizanje spuštenog dna sinusa) i augmentacija kosti, cijena raste, a terapija će dulje trajati.

Saznajte koja je bolja opcija za vas – zubni implantat ili zubni most. Posjetite nas u novootvorenoj Poliklinici Miličić Dent na besplatnom prvom pregledu gdje iz prve ruke možete saznati svoju dentalnu situaciju i čuti stručno mišljenje oralnog kirurga dr. Marka Miličića.