pixel

Je li svejedno tko ugrađuje zubne implantate?

Tko ugrađuje zubne implantate i kakvu kvalitetu zubnih implantata nude stomatološke poliklinike koje posjećujete, trebala bi biti najvažnija pitanja koja si postavljate kada dođete na pregled.

Iako je danas ugradnja zubnih implantata operativni zahvat koji se redovito izvodi u stomatološkim poliklinikama i ordinacijama, treba pripaziti na dvije važne stvari:
• tko ugrađuje zubne implantate
• kakvi se zubni implantati ugrađuju.

U nastavku teksta otkrivamo zašto je to od presudne važnosti za uspjeh zahvata.

Kvaliteta zubnih implantata – imperativ br. 1 za uspješnu terapiju

 

Svakodnevno vas obasipaju raznim oglasima o jeftinim implantatima ili implantatima na akciji? U svijetu ima jako mnogo proizvođača implantata pa je sve teže razabrati koji su kvalitetniji. Pomoći ćemo vam u tome. Vodeći proizvođači su: Straumann, Nobel Biocare, Astra Tech, Ankylos. Ovi zubni implantati spadaju u skupinu tzv. premium implantata. To znači da proizvođači izdaju certifikat i doživotnu garanciju na svoj proizvod. Nažalost, to nije slučaj kod tzv. low cost implantata.

Površina premium implantata posebno je dizajnirana i izrađena kako bi bolje prianjala uz kost i bolje se oseointegrirala. Možete biti sigurni da ćete s premium implantatima imati podršku ordinacije u kojoj ste ugrađivali implantate, kao i od proizvođača kod zamjene starog implantata novim u slučaju odbacivanja implantata kada nije utvrđena vaša odgovornost. Proizvođači low cost implantata ne mogu garantirati da će opskrbljivati tržište novim implantatima ili zamjenskim dijelovima na dulji rok.

 

Vrsni implantolog – imperativ br. 2 za uspješnu terapiju

 

Osim o kvaliteti implantata, morate voditi računa o operateru, odnosno doktoru koji će vam ugraditi implantate. Ono na što trebate obratiti pažnju jest sljedeće:
• ima li stomatolog specijalizaciju iz područja oralne kirurgije ili implantologije
• je li referentni stručnjak za određeni implantološki brend
• koje implantate ugrađuje
• koliko ima iskustva
• traži li snimanje ortopana i/ili CBCT snimke
• planira li terapiju digitalno
• objašnjava li vam plan terapije
• koliko ima zadovoljnih pacijenata i kakvi su njihovi dojmovi.

Tko ugrađuje zubne implantate – stomatolog i/ili oralni kirurg?

Ustalila se praksa da zubne implantate ne ugrađuju više isključivo oralni kirurzi, već i stomatolozi bez specijalizacije. Postoje brojni praktični tečajevi na kojima proizvođači educiraju stomatologe o postupku ugradnje implantata pa je sve više stomatologa koji pohađaju te kratkotrajne tečajeve te se potom odlučuju baviti implantologijom.

Oralni kirurg je specijalist koji se bavi operativnim zahvatima u kraniofacijalnoj regiji. Tijekom svog stažiranja susreće se i s najtežim slučajevima dentalne traumatologije. Budući da je uvježban i pripremljen za izvanredne slučajeve, pacijentima ulijeva dodatnu sigurnost spoznaja da im oralni kirurg ugrađuje implantate. Tijekom ugradnje implantata može se pokazati da kost nije najbolje kvalitete, da postoji neki defekt kosti ili vrlo problematična cista koja se mora odstraniti. Cistektomija je postupak koji i inače izvodi oralni kirurg pa se preporučuje da zbog takvih situacija, kojih nije malo, ugradnju implantata izvodi oralni kirurg.

milicic-doktor

Tko ugrađuje zubne implantate u Poliklinici Miličić Dent?

Posjetite li nas u Poliklinici Miličić Dent radi implantološkog pregleda, primit će vas i pregledati osobno dr. Marko Miličić, specijalist oralne kirurgije. Nakon detaljnog pregleda te snimanja i uvida u ortopan i CBCT snimku, objasnit će vam: jeste li kandidat za implantate, imate li dovoljno kosti ili je potrebna prethodna augmentacija kosti, koliko je implantata potrebno ugraditi i koju vrstu implantata koristimo, kako teče postupak ugradnje te što sve trebate činiti nakon operacije da bi rana što prije zacijelila. Kada se naručite na operativni zahvat, možete biti mirni jer će, osim pregleda, i ugradnju implantata izvesti dr. Miličić, iza kojega je uspješno ugrađenih nekoliko tisuća implantata.

Stručnost, brojni tečajevi te titula jednog od cijenjenih predavača za uvaženi brend koji se bavi proizvodnjom zubnih implantata svrstavaju našeg doktora među vodeće oralne kirurge u Hrvatskoj i šire.