pixel

Redoviti kontrolni pregledi

Usprkos velikim naporima uloženim u očuvanje oralnog zdravlja, ne samo u Republici Hrvatskoj, već i u čitavom svijetu, bolesti usne šupljine u kontinuiranom su porastu. Oralne bolesti pogađaju gotovo 3,5 milijarde ljudi diljem svijeta. Karijes je najraširenija bolest koja zahvaća do 90 posto cjelokupnog čovječanstva. Osim što ugrožava zdravlje zuba i sluznice usne šupljine, ima značajan utjecaj i na kvalitetu života pojedinca. Čak 90 posto bolesti usne šupljine moguće je prevenirati. Jedan od glavnih ciljeva svakog stomatologa upravo je podizanje svjesnosti o važnosti oralnog zdravlja kao bitnog čimbenika općeg zdravlja. Redoviti kontrolni pregledi svakako doprinose održavanju oralnog zdravlja i sprječavanju razvoja bolesti.

Redoviti kontrolni pregledi najučinkovitiji su način prevencije karijesa i drugih oralnih bolesti

Prevencija je ključ dobrog oralnog zdravlja. Redoviti stomatološki pregledi mogu spriječiti probleme u usnoj šupljini prije negoli isti nastanu. Esencijalan su aspekt održavanja visoke, ali i potrebne i željene razine zdravlja usne šupljine.

Prevencija je osobito važna u dječjoj dobi. Edukacija roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi, uz redovno posjećivanje stomatologa glavni je preduvjet postizanja dobrog oralnog zdravlja. S obzirom na trajne posljedice koje ostavljaju karijes i parodontne bolesti te na troškove koji su tada neizbježni, a podmiruju se, bilo od strane države i/ili pacijenta osobno, smatra se opravdanim preventivnim mjerama osigurati sprječavanje bolesti na svim razinama.

I odrasli i djeca trebali bi stomatologa posjećivati redovito, optimalno dva puta godišnje, osim ako stomatolog ne preporuči drugačije jer određeni oralni problemi kod pacijenata zahtijevaju više kontrole i pozornosti.

 

 

Redoviti kontrolni pregled za pacijente s ugrađenim implantatima i protetskim radovima

 

Veliki broj pacijenata s ugrađenim implantatima i velikim protetskim radovima smatraju da nakon završene terapije posjeti stomatologu više nisu potrebni. Ali realnost je drugačija, upravo se takvim pacijentima preporučuju redoviti kontrolni pregledi kako bi se na vrijeme uočile eventualne smetnje, ali i obavljale kontrole nad zubima i implantatima, koji su opskrbljeni protetskim radovima. Višegodišnjim izbjegavanjem stomatoloških kontrola stvara se velika vjerojatnost razvijanja nepredviđenih promjena i upala koje mogu ugroziti zub ili implantat.

Stomatolog će tijekom kontrolnog pregleda napraviti detaljnu analizu stanja cijele usne šupljine, tj. zuba, desni i sluznice usne šupljine. Na taj se način problemi mogu detektirati u ranijoj fazi, dok pacijent možda još nema subjektivnih simptoma, te odmah preporučiti adekvatan plan terapije. U slučaju da se prilikom pregleda ne utvrde nikakvi značajniji problemi, najčešće se odradi temeljito čišćenje tvrdih zubnih tkiva, a pacijentima se uvijek ponove osnove oralne higijene i daju individualne upute i smjernice o održavanju iste.

Preventiva je najisplativiji oblik očuvanja oralnog zdravlja

 

Značajno je spomenuti i da prevencija putem redovitih stomatoloških pregleda može pomoći u smanjenju troškova stomatološke skrbi. Rano liječenje problema jeftinije je od sanacija značajnijih i većih patoloških stanja zuba. Kontinuirane odgode pregleda stvaraju velik broj komplikacija koje bi se redovitim pregledima uspješno prevenirale. Jer, ako se navike promijene i svaki pacijent izdvoji vremena za redovite kontrole, prilikom kojih će se odraditi svi preventivni postupci i zahvati, otvoren je put prema minimalno invazivnim zahvatima i brzom rješavanju problema u njihovoj inicijalnoj fazi.

 

Vrijedno je zapamtiti, preventiva je najisplativiji oblik očuvanja oralnog zdravlja.